[ Pobierz całość w formacie PDF ]
.Soja w warzywach: cebulę zeszklić na oleju, dodać utarte jarzyny (2 cebule, 2 marchewki, l por, pół selera), pół kabaczka pokrojonego w kostkę.Dusić do miękkości.Dodać ugotowaną soję, 4 pomidory.Przyprawić do smaku ziołami.Proteina sojowa z pieczarkami: gotować przez 15 min 15 dag proteiny sojowej.Udusić cebulę z pieczarkami na oleju, połączyć z proteiną, dusić 10 min, przyprawić ve-76getą.Podawać z kaszą gryczaną lub brązowym ryżem.Grzyby z cukinią: pokrojone grzyby (pieczarki, boczniaki) smażyć 4 min na oleju, połączyć z cukinią i pokrojonymi pomidorami (bez skórki), lub przecierem pomidorowym, przyprawić solą, pieprzem, papryką i zieleniną.Udusić.Podawać z kaszą gryczaną.Leczo: udusić na oleju pokrojoną cebulę, dodać pokrojony kabaczek, paprykę, przecier pomidorowy, czosnek.Gotować do miękkości, przyprawić papryką w proszku, solą, „jarzynką" i ziołami (oregano, cząber, majeranek, gałka muszkatołowa).Flaczki z pieczarek: ugotować włoszczyznę, pokrajać w paseczki.Pokrojone pieczarki z cebulą włożyć do wywaru z włoszczyzny.Gotować 15 min.Dodać przyprawy (paprykę, ziele angielskie, gałkę muszkatołową, majeranek, liść laurowy, pieprz, sól).Roz-grzać olej, dodać trochę mąki i wlać do grzy-77bów, wymieszać.Podawać z razowym pieczywem.Kapusta z pieczarkami: poszatkować białą kapustę i gotować w malej ilości wody.Dodać liść laurowy, ziele angielskie, sól.Pieczarki pokroić i udusić z cebulą na oleju, włożyć do kapusty, dodać majeranku.Gotować do miękkości.Dodać pomidory bez skórki, pokrajane w ćwiartki i utarte jabłka.Gotować 10 min, doprawić pieprzem i cząbrem.Sałatka jarzynowa z soją: pokroić gotowaną marchew, seler, pietruszkę, ogórki surowe, połączyć z ugotowaną soją, majonezem,przyprawić do smaku.Fasola gotowana: 1 szkl.fasoli namoczyć na noc w 2 szkl.wody i gotować.Pod koniec posolić.Kutia: sparzyć 1/2 szklanki maku w gorącej wodzie, moczyć przez noc, odcedzić i zemleć w maszynce.Połączyć z ugotowaną pszenicą, dodać miód, orzechy, rodzynki, suszone śliwki.7810) Warzywa nadziewanePapryka nadziewana: udusić na oleju l szklankę warzyw: cebuli, marchwi, pietruszki.Przyprawić solą, ostrą papryką, kminkiem.Warzywa zemleć i wymieszać z ugotowanym ryżem brązowym.Wyjąć ze strąków papryki nasiona i wypełnić farszem.Ułożyć w szkle żaroodpornym, wysmarowanym oliwą.Wlać wody do ok.2 cm.Piec w piekarniku.Kabaczek nadziewany: obrać cienko kabaczek, przekroić wzdłuż, wybrać miąższ i wypełnić farszem: ugotowany ryż brązowy z uduszonymi pieczarkami i ew.warzywami.Przyprawić solą, sosem sojowym i pieprzem.Przykryć kabaczek drugą połową.Upiec w piekarniku w rondlu wysmarowanym oliwą.Nadziewane ziemniaki: nakłuć widelcem i upiec ziemniaki w łupinkach, przekroić wzdłuż i wyjąć ze środka miąższ.Wymieszać miąższ z majonezem sojowym, duszonymi79pieczarkami i cebulą.Dodać sól, paprykę.Włożyć nadzienie do skorupek, podgrzać i podawać z surówkami.11) SosySos: zrumienić na patelni mąkę (bez tłuszczu).Rozgrzać na patelni olej, dodać mąkę rozmieszaną z wodą, przyprawić vegetą, solą, pieprzem ziołowym.Do sosu można dodać przecieru pomidorowego.Sos vinaigrette: wymieszać 1/2 szkl.oleju tłoczonego na zimno z 1/4 łyżeczki musztardy, 1/2 łyżeczki cukru, l łyżką soku z cytryny (lub soku z kapusty), szczyptą pieprzu, solą.Można dodać zioła (estragon, cząber, bazylię), czosnek roztarty z solą, pastę pomidorową.Sos pasuje do sałat mieszanych.Majonez sojowy: zmiksować 1 szkl.ugotowanej, gorącej soi z 1 szkl.wody (ok.5 min).80Po ostygnięciu dodać sól, proszek cebulowy, czosnek, miksując dolewać wolno olej sojowy, sok z cytryny.12) RybyRyba w jarzynach: w żaroodpornym naczyniu ułożyć pokrojone filety z ryby (np.do-rsza, pstrąga) uprzednio posolone i oproszone pieprzem.Na nich ułożyć krążki cebuli i marchwi.Przykryć pokrojonymi plastrami ziemniaków, posypać koperkiem, kminkiem, pokropić octem winnym, posolić.Przykryć kapustą kiszoną, papryką.Piec ok.1 godziny w temp.200 stopni.Ryba pieczona w folii: filety z ryby osolić i przykryć utartą marchwią i cebulą.Doprawić koperkiem, tymiankiem, pieprzem.Piec w piekarniku zawinięte w folii w temp.180 stopni przez ok.12 min.8113) WypiekiChleb razowy na zaczynie: na kilka dni odstawić w ciepłe miejsce zaczyn z 8 łyżek razowej mąki pszennej i kilku łyżek wody studziennej (bez chloru), przykryć gazą i 2 razy na dobę mieszać drewnianą łyżką.Gdy pojawią się bąbelki i zaczyn będzie lekko kwaśny, dodać 8 łyżek mąki, wymieszać i odstawić na noc.Ciasto: przez 15 min zagniatać 1,2 kg razowej mąki pszennej (albo 90 dag mąki pszennej i 30 dag żytniej) z 1/4 łyżeczką soli szarej i zaczynem (odkładając cząstkę na następny raz), oraz ok.2 szklankami wody, dodawanej stopniowo.Odstawić ciasto zawinięte w wilgotną ściereczkę na 90 min w ciepłe miejsce
[ Pobierz całość w formacie PDF ]