[ Pobierz całość w formacie PDF ]
.Owoce wyhodowane na sztucznych glebach spadajÄ… odrazu jak tylko dojrzejÄ…, dlatego te\ szybko gnijÄ… i psujÄ… siÄ™.Å›eby tegouniknąć poddaje siÄ™ je dziaÅ‚aniu ró\norodnych Å›rodków, \eby zwiÄ™kszyćtermin przechowywania.JakÄ… szkodÄ™ w organizmie powodujÄ… te Å›rodki ju\wiemy. Bioinformacja" w warzywach i owocachNale\y od\ywiać siÄ™ produktami wyhodowanymi w miejscu zamieszkaniai najlepiej zgodnie z sezonem.Chodzi o to, \e ka\da roÅ›lina (owoce iwarzywa) zawiera w sobie informacjÄ™, która tworzy siÄ™ w roÅ›linie podwpÅ‚ywem klimatu.W gorÄ…cym klimacie roÅ›lina wytwarza przeciwne chÅ‚odnewÅ‚aÅ›ciwoÅ›ci pÅ‚ynu (soku): arbuzy, melony, pomaraÅ„cze, mandarynki,banany, gdy je spo\ywamy, ochÅ‚adzajÄ… nasz organizm.(ZimÄ… owocecytrusowe lepiej jeść w niedu\ych iloÅ›ciach).Latem lepiej jeść miejscoweowoce truskawki, maliny, jabÅ‚ka, wiÅ›nie, czereÅ›nie, gruszki tzn.owoce, które rosnÄ… w naszym regionie.JeÅ›li marchew, pietruszka itp.,111jabÅ‚ka, gruszki, morele, Å›liwy zebrane latem wysuszy siÄ™ na sÅ‚oÅ„cu, tozimÄ… mo\na je moczyć w topionej" wodzie i dodawać do jarzynowych iowocowych zup i kasz.Na dodatek przez caÅ‚y rok bÄ™dziemyotrzymywać 100% witamin, znajdujÄ…cych siÄ™ w tych warzywach, czy te\owocach.RoÅ›liny, które rosnÄ… w chÅ‚odnych warunkach klimatycznych, wy-twarzajÄ… w sobie przeciwne rozgrzewajÄ…ce wÅ‚aÅ›ciwoÅ›ci.RoÅ›linyzbo\owe, orzechy, pestki sÅ‚onecznika, pestki dyni, roÅ›liny okopowe(korzeniowe), gdy je spo\ywamy rozgrzewajÄ… nasz organizm.Wnioseknasuwa siÄ™ sam: latem nale\y spo\ywać wiÄ™cej warzyw i owoców, któreochÅ‚adzajÄ… organizm, a zimÄ… wiÄ™cej kasz i owoców suszonych,rozgrzewajÄ…cych organizm.Wszystkie procesy w organizmie sÄ… oparte na naturalnym prawieprzeciwieÅ„stw parzystoÅ›ci (lewa i prawa rÄ™ka, lewa i prawa półkulamózgowa itd.).W naszym organizmie znajdujÄ… siÄ™ dwa bardzo wa\nepierwiastki, to sód i potas.PosiadajÄ… ró\ne wÅ‚aÅ›ciwoÅ›ci i ró\nie (ka\dyinaczej) dziaÅ‚ajÄ… na wymianÄ™ pÅ‚ynów w organizmie (na gospodarkÄ™wodnÄ…).Proporcja miÄ™dzy tymi pierwiastkami powinna wynosić: Na:K 1:20.Zaburzenie równowagi w tÄ™, czy drugÄ… stronÄ™, zakłóca procesy\yciowe w organizmie.Dlatego te\ nale\y szukać zÅ‚otego Å›rodka".JeÅ›litwierdzicie, \e puchniecie, odczuwacie nadmiar wody w organizmie,powinniÅ›cie spo\ywać produkty z du\Ä… zawartoÅ›ciÄ… potasu: groch, kabaczki,zielony groszek.JeÅ›li na odwrót, to starajcie siÄ™ jeść wiÄ™cej produktów, które zatrzymujÄ…wodÄ™ w organizmie (oliwa, dynia, gruszki, maliny, porzeczki, marchew,jabÅ‚ka, morele, pomidory, kasza jaglana, kasza gryczana, owies).IdealnÄ…proporcjÄ™ sodu i potasu posiadajÄ…: ziemniaki, czereÅ›nie, ogórki i kapusta.W porze letniej Å›niadania lepiej przygotowywać z owoców, poniewa\ sÄ…one bogate we wszystkie niezbÄ™dne dla organizmu pierwiastki, czyniÄ… krewzasadowÄ…, dajÄ… olbrzymiÄ… ilość energii i nie potrzebujÄ… jej wiele nastrawienie pokarmu.112Spo\ywajÄ…c owoce najlepiej przestrzegać nastÄ™pujÄ…cych poÅ‚Ä…czeÅ„:- wiÅ›nie, morele,- wiÅ›nie, morele, Å›liwy,- brzoskwinie, morele,- jabÅ‚ka, winogrono.WiosnÄ… i latem bardzo smacznÄ… saÅ‚atkÄ™ mo\na przyrzÄ…dzić z sezono-wych owoców: Å›liw, morel, wiÅ›ni, czereÅ›ni, dodajÄ…c do nich saÅ‚atÄ™, seler iinne warzywa wedÅ‚ug wÅ‚asnego uznania i smaku.Jak spo\ywać desery?Desery sÄ… jedzone na koÅ„cu posiÅ‚ku (po posiÅ‚ku zasadniczym),zazwyczaj po tym, jak czÅ‚owiek siÄ™ ju\ nasyci.Do deserów nale\Ä…:ciastka, lody, sÅ‚odkie owoce, cukierki, herbatniki itp.Wszystkie deserybardzo zle Å‚Ä…czÄ… siÄ™ z innymi rodzajami pokarmu.DostajÄ…c siÄ™ do ju\przepeÅ‚nionego \oÅ‚Ä…dka, hamujÄ… zachodzÄ…ce w nim procesy trawieniapokarmu.StajÄ… siÄ™ przyczynÄ… fermentacji w ukÅ‚adzie pokarmowym, stÄ…dwiÄ™c wniosek: unikajcie deserów!Je\eli chcecie zjeść kawaÅ‚ek ciasta, proszÄ™ go spo\ywać z du\Ä… iloÅ›ciÄ…surowych warzyw i nic wiÄ™cej nie jeść.JeÅ›li chcecie zjeść lody, to proszÄ™ je spo\ywać oddzielnie, po czym wciÄ…gu 2 3 godzin nic ju\ wiÄ™cej nie jeść.ChÅ‚odne desery: lody, sÅ‚odkie napoje chÅ‚odzÄ…ce, schÅ‚adzajÄ… przy-legajÄ…ce do \oÅ‚Ä…dka organy, co utrudnia ich ukrwienie, powodujÄ…cskurcze.Fermenty pokarmowe sÄ… aktywne w temperaturze + 37°C,dlatego te\ ka\de chÅ‚odne po\ywienie najpierw siÄ™ ogrzewa, a nastÄ™pnieulega trawieniu, na co nasz organizm traci dodatkowÄ… ilość energii.Lody i napoje chÅ‚odzÄ…ce sÄ… przyczynÄ… pojawienia siÄ™ gazów i torbieli ukobiet oraz zapalenia prostaty u mÄ™\czyzn.Dlatego te\ radzÄ™ spo\ywać teprodukty bardzo sporadycznie i najlepiej w ciepÅ‚ych porach rokuÅ›eby uÅ‚atwić czytelnikom sposoby Å‚Ä…czenia produktów proponujÄ™korzystać z podanych tabelek 1 lub 2.(str.114, 115)113 114 115ENERGIA SMAKÓWW Å›wiecie produktów jest tylko 6 smaków.Od ich umiejÄ™tnegoÅ‚Ä…czenia zale\y co siÄ™ wytworzy w naszym organizmie: energia i zdrowie, czychoroby i zbÄ™dny tÅ‚uszcz.Smak po\ywieniaSpo\ywajÄ…c produkty rzadko myÅ›limy o tym, \e po\ywienie oró\nych smakach ró\nie wpÅ‚ywa na nasz organizm.Smak po\ywieniamówi o szczególnych wÅ‚aÅ›ciwoÅ›ciach energii w nim zawartej.JÄ™zyk jako organ smaku pozwala nam rozpoznać tÄ™ energiÄ™.Istnieje sześćpodstawowych smaków: sÅ‚odki, kwaÅ›ny, sÅ‚ony, gorzki, cierpki, ostry.1.SÅ‚odki wzmacnia siÅ‚y w caÅ‚ym ciele, sprzyja zwiÄ™kszeniu masyciaÅ‚a, nadmiar sÅ‚odkiego powoduje Å›luz, otÅ‚uszczenie, obni\a zdolnośćorganizmu do wytwarzania ciepÅ‚a.JeÅ›li w jadÅ‚ospisie czÅ‚owieka znajdujesiÄ™ wiele produktów o sÅ‚odkim smaku, to staje siÄ™ on leniwy, obojÄ™tny,gruby.2
[ Pobierz całość w formacie PDF ]