[ Pobierz całość w formacie PDF ]
.Najwięcej selenujest w drożdżach piwnych, surowychzarodkach pszenicy, w mięsie tuńczyka, w cebuli, orzechach i nasionach.Selen jest dostępny w sklepach ze zdrową żywnością.SELERPopularne warzywo, spokrewnione z marchwią i pietruszką, pochodzi prawdopodobnie zobszaru śródziemnomorskiego.Jest dostępne przez cały rok i dostarcza wielu witamin iminerałów: witaminy A, B1 i B2 oraz wapnia, fosforu i krzemu.Aodygi roślin, bogate wżelazo, magnez i karoten, zazwyczaj je się na surowo w sałatkach lub maczane w dipie.Bywają także składnikiem zup lub stanowią przybranie różnych dań.Zawierają wieleskładników nie ulegających trawieniu i dlatego, spożywane między posiłkami, mogą pomócw sprawowaniu kontroli nad łaknieniem.Natomiast liście selera pobudzają apetyt, sąmoczopędne, a także wywołują menstruację.Sok z selera łagodzi obrzęki, pomaga w leczeniureumatyzmu, oczyszcza skórę.Połączony z odrobiną soku z cytryny zapobiega przeziębieniu.Zarówno łodygi, jak korzenie stosowane są w nadciśnieniu; nasiona mogą służyć jako środek139uspokajający i łagodzący wzdęcia.Wywar z nasion dobrze działa w przypadku reumatyzmu,bronchitu i uspokaja nerwy.Suszony utarty seler sprzedaje się jako substytut soli wprzypadku zalecenia diety z niską zawartością sodu.SEROTONINAJeden z przekazników nerwowych, to jest substancji chemicznych, które przenosząinformacje między komórkami mózgu, lecz w odróżnieniu od innych neuroprze-kazników,jak np.adrenalina, która działa pobudzająco, serotonina działa hamująco, uspokajająco izmniejsza aktywność komórek nerwowych.Przeciwdziała w ten sposób depresji, hamujenapięcie i lęk, zwiększa pewność siebie, wzmaga także libido, przywołuje sen, poprawiapamięć i koncentrację, zmniejsza apetyt, a więc pomaga w odchudzaniu się (stosuje się wtym celu preparaty w tabletkach, wpływające na podniesienie poziomu serotoniny).Niestety, nie można przyjmować serotoniny jako dodatku pokarmowego, ponieważ uległabyrozkładowi w procesie trawienia.W organizmie serotonina powstaje z tryptofanu,aminokwasu, którego duże ilości znajdują się w mleku i bananach.Pożywienie zawierająceskrobię, takie jak ziemniaki, także wpływa na zwiększenie poziomu serotoniny, gdyżstymuluje zwiększenie wydzielania insuliny, która z kolei przyczynia się do zwiększeniapoziomu tryptofanu.SERWATKAJest to wodnista pozostałość koagulacji mleka przy robieniu sera.Uważana jest za bardzopożywną, w szczególności za najbogatsze zródło laktozy (cukru mlecznego).Substancję tę,po wysuszeniu, dodaje się do przetworzonej żywności.Powinnijej jednak unikać ludzie, którzy wykazują brak tolerancji laktozy lub są uczuleni na mleko.Stwierdzono ostatnio, że serwatka zawiera pewne białka, które przyspieszają gojenie się ran iwrzodów.Pierwsze badania na ten temat przeprowadzono w Australii.Tamtejsi naukowcystwierdzili, że można użyć składników serwatki do opatrunków.Inne badania sugerują, żebiałka zawarte w serwatce mają działanie przeciw-nowotworowe i przeciwbakteryjne, a takżepoprawiają funkcjonowanie układu odpornościowego.W sprzedaży jest nawilżacz, w którymzastosowano proteiny zawarte w serwatce, by naśladowały naturalny przekaznik komórkowy,znajdujący się w skórze, a pobudzający wytwarzanie większej ilości kolagenu.Ma to uczynićskórę silniejszą i bardziej elastyczną.140SIARCZAN CHONDROITYNY (CS)Gęsta, śluzowata substancja, należąca do grupy mukopolisacharydów zwanych takżeglikozaminoglikanami (GAG).Jest to rodzaj wiążących wodę długołańcucho-wych cukrów,które tworzą się w organizmie.Znajdują się w chrząstce, błonach podstawowych i tkancełącznej.Wiążąc wodę, zapewniają one elastyczność tkanek.Produkcja siarczanów chondroityny przez organizm maleje z wiekiem, a badania wykazały,że jest to przyczyną choroby zwyrodnieniowej stawów (gościec) u osób starszych ipogrubiania ścian naczyń.Preparaty CS dostępne są w aptekach.SIARCZAN GLUKOZAMINY (GS)Złożony z glukozy, aminokwasu glutaminy i siarki składnik ludzkiego organizmu.Jegogłówna funkcja polega na pobudzaniu wzrostu chrząstki -jestjej budulcem.GS uzupełnianiedobór proteoglikanów, białka i cząsteczek cukru, które przyciągają i zatrzymują wodęoraz wytwarzają śluzowate składniki znane jako glikozamino-glikany (GAGs).Wiążą onewodę w chrząstce i zapobiegają jej uszkodzeniu.Siarczan glukozaminy wspomaga takżewiązanie siarki w chrząstce stawowej, co oznacza, że potrzebny jest nie tylko doprawidłowego funkcjonowania stawów, ale zapewnia także ich dobry stan.Najlepiejwspółdziała z siarczanem chondroityny (CS), naprawiając uszkodzenia chrząstki izapobiegając gośćcowi.I tak jak siarczan glukozaminy zatrzymuje wodę w chrząstce,siarczan chondroityny przyciąga ją jak magnes.U wielu ludzi produkcja siarczanu glukozaminy spada z wiekiem, przez co stawy tracąelastyczność.Rezultatem może być gościec stawowy, najczęściej występująca postaćartretyzmu, który dotyka miliony starszych osób.Badania sugerują, że głów-na przyczyną choroby jest niedobór siarczanu glukozaminy, okazało się bowiem, że preparatyGS skutkują w jej leczeniu.Przyjmowany doustnie GS jest dobrze wchłaniany i dobrze tolerowany przez organizm; nie sąznane żadne przeciwwskazania do jego stosowania ani niekorzystne interakcje z innymilekami.Jeśli po przyjęciu preparatu występują mdłości lub zgaga, należy zażywać go w czasieposiłku.Standardowa dawka wynosi 500 mg trzy razy dziennie; ludzie z nadwagą mogąprzyjmować więcej w zależności od ciężaru ciała (20 mg na kilogram wagi ciała dziennie).Siarczan glukozaminy jest szeroko dostępny jako dodatek pokarmowy.141SIARKA (S)Pierwiastek okrzyknięty minerałem piękności", gdyż istotnie wpływa na gładkość i lśnieniewłosów, a także na zdrowie skóry i paznokci.Obficie występuje w naturze i obecny jest wkażdej komórce.Siarka potrzebna jest do formowania kolagenu, jednego z najpowszechniejwystępujących białek, które znajduje się w skórze, kościach i chrząstkach; wpływa więc nazdrowie i urodę skóry i ciała.Działa także prze-czyszczająco dzięki zwiększaniu zdolnościwchłaniania wody w jelitach.Siarka oczyszcza organizm z toksyn: oczyszcza tętnice i pomaga organizmowi pozbywać siętrujących pierwiastków.Wraz z białkami tworzy ważne dla życia aminokwasy - cysteinę,taurynę i metioninę
[ Pobierz całość w formacie PDF ]