[ Pobierz całość w formacie PDF ]
.ÿþRolada WIELKANOCNASkÅ‚adniki:ð1/2 kg mÄ…ki (pszennej, ryżowej lub innej)ð 30 g drożdży piekarskichð kilka Å›wieżych grzybów lub suszonych ( wczeÅ›niej namoczonych)ð dużą paprykÄ™ dowolnego koloruð granulat sojowy o smaku szynkið 1 kostka tofu wÄ™dzonegoð dużą cebulÄ™,ð zÄ…bek czosnku,ð 0,5-1 szklanka wodyð Å‚yżeczka soli, pieprzu,ð Å‚yżeczka cukru,ð oliwa z oliwekð zioÅ‚a prowansalskie oraz przyprawy do smaku.Przygotowanie farszu:PokrojonÄ… na drobno cebulÄ™, czosnek, paprykÄ™ i pieczarki dusimy na oliwiez dodatkiem odrobiny soli i pieprzu.Na sam koniec pokruszyć tofu.Smażyć 2 minuty.Granulat sojowy zalać gorÄ…cÄ… wodÄ… przyprawić solÄ…, pieprzemi pozostawić pod przykryciem na 10 minut.odsÄ…czyć od wody niezbyt dokÅ‚adniei zmieszać z przestudzonymi warzywami z patelni.Konsystencja farszu powinnabyć zwarta, dlatego w razie potrzeby dolać 2 Å‚yżki oliwy z oliwek.Ewentualniemożna dodać jajo.Przyprawić zioÅ‚ami do smaku.Przygotowanie ciasta:Drożdże i cukier rozpuszczamy w letniej wodzie.Dodajemy sól, mÄ…kÄ™,wlewamy oliwÄ™ i dobrze wyrabiamy ciasto (aż pokażą siÄ™ pÄ™cherze powietrzai ciasto bÄ™dzie odchodzi ć od miski) Po wyrobieniu pozostawiamy ciasto na okoÅ‚o20 minut do wyroÅ›niÄ™cia.Rozgrzewamy piekarnik do okoÅ‚o 200 stopni.WyroÅ›niÄ™te ciasto ponownie zagniatamy i rozwaÅ‚kowujemy na pÅ‚aski placek.WykÅ‚adamy na nie przygotowany farsz, po czym rolujemy, aby powstaÅ‚a rolada.KoÅ„ce ciasta zlepiamy, smarujemy z góry oliwÄ…, wierzch rolady nakÅ‚uwamy lekkowidelcem.WkÅ‚adamy do natÅ‚uszczonej formy i pieczemy na zÅ‚oty kolor.Smacznego!!
[ Pobierz całość w formacie PDF ]