X


[ Pobierz całość w formacie PDF ]
.��Rolada WIELKANOCNASkładniki:�1/2 kg mąki (pszennej, ryżowej lub innej)� 30 g drożdży piekarskich� kilka świeżych grzybów lub suszonych ( wcześniej namoczonych)� dużą paprykę dowolnego koloru� granulat sojowy o smaku szynki� 1 kostka tofu wędzonego� dużą cebulę,� ząbek czosnku,� 0,5-1 szklanka wody� łyżeczka soli, pieprzu,� łyżeczka cukru,� oliwa z oliwek� zioła prowansalskie oraz przyprawy do smaku.Przygotowanie farszu:Pokrojoną na drobno cebulę, czosnek, paprykę i pieczarki dusimy na oliwiez dodatkiem odrobiny soli i pieprzu.Na sam koniec pokruszyć tofu.Smażyć 2 minuty.Granulat sojowy zalać gorącą wodą przyprawić solą, pieprzemi pozostawić pod przykryciem na 10 minut.odsączyć od wody niezbyt dokładniei zmieszać z przestudzonymi warzywami z patelni.Konsystencja farszu powinnabyć zwarta, dlatego w razie potrzeby dolać 2 łyżki oliwy z oliwek.Ewentualniemożna dodać jajo.Przyprawić ziołami do smaku.Przygotowanie ciasta:Drożdże i cukier rozpuszczamy w letniej wodzie.Dodajemy sól, mąkę,wlewamy oliwę i dobrze wyrabiamy ciasto (aż pokażą się pęcherze powietrzai ciasto będzie odchodzi ć od miski) Po wyrobieniu pozostawiamy ciasto na około20 minut do wyrośnięcia.Rozgrzewamy piekarnik do około 200 stopni.Wyrośnięte ciasto ponownie zagniatamy i rozwałkowujemy na płaski placek.Wykładamy na nie przygotowany farsz, po czym rolujemy, aby powstała rolada.Końce ciasta zlepiamy, smarujemy z góry oliwą, wierzch rolady nakłuwamy lekkowidelcem.Wkładamy do natłuszczonej formy i pieczemy na złoty kolor.Smacznego!! [ Pobierz całość w formacie PDF ]

  • zanotowane.pl
  • doc.pisz.pl
  • pdf.pisz.pl
  • ines.xlx.pl