[ Pobierz całość w formacie PDF ]
.Jennifer uważa, że sklepy z ubraniami powinny pomyśleć o wprowa-dzeniu podobnej praktyki.Przed wejściem do sklepu znalazłyby się ta-bliczki z napisem:  Jeśli twoja talia nie jest tak szczupła jak moja, to niezawracałabym sobie głowy".Można nawet pomyśleć o wycięciu otworu wdrzwiach wejściowych: żeby wejść do środka, musisz się przecisnąć.Do którego ze znanych ci sklepów mógłbyś wejść? Jaki rozmiar biustupowinnaś wybrać? I wreszcie, jaka długość nóg będzie dla mnie odpowied-nia?Leżę na łóżku, wciąż nie mogąc dojść do siebie, podczas gdy Batboyrozpoczyna mozolną wspinaczkę na szczyt zagłówka z zamiarem zrzuceniana mój brzuch siebie w charakterze ludzkiej torpedy.Słyszę, jak każe Kos-micznemu Kadetowi się odsunąć.Wreszcie Jokaście znudziło się wysłuchiwanie mojej paplaniny.Chwytamnie za kostki i ściąga z łóżka, dokładnie w momencie zrzucenia torpedyRLT przez Batboya.Co prawda słyszę złowieszczy chrzęst, ale za to mam pew-ność, że moje nogi właśnie uległy wydłużeniu.Mówicie, że to niezgodne z naturą? Być może, ale za to zgodne z naj-nowszym trendem!Ja gotuję, ty wiwatujesz- Jedyne, czego chciałem się od ciebie dowiedzieć, to ile oleju powinie-nem użyć - wyjaśniam Jokaście - a ty wchodzisz tutaj i starasz się wszystkopopsuć.- Wymachuję w jej stronę trzepaczką do jajek w iście bojowym na-stroju.- Cóż, skoro nie potrzebujesz moich rad, zostawię cię tutaj, żebyś skisłwe własnym sosie - wycofuje się Jokasta.- Jakkolwiek niestrawny miałbyon być.Na odchodnym rzuca wymowne spojrzenie leżącej na stole rybie, wyra-żające współczucie dla podłego końca, jaki ją czeka, i opuszcza kuchnię.To jest właśnie główny problem, jaki mam z Jokastą: zbyt często robi do-kładnie to, o co ją proszę.W tym przypadku zostawiła mnie w kuchni zezłowieszczo wyglądającym kawałkiem ryby i absolutnym brakiem pomysłuna to, jak ją przyrządzić.Niestety, Jokasta niezmiennie nie była w stanie zrozumieć, że tym, cze-go potrzebowałem, była odpowiednio wyważona pomoc.Taka, by posiłekbył jadalny - i nie wywoływał zbyt poważnych skutków ubocznych - ale niena tyle duża, by zagarnąć choćby okruszek należnej mi w całości chwały.Jeśli potrawa zachwyci gości, nie chcę być zmuszony do przyznania się, żezostała ona ugotowana według przepisu Jokasty.Chociaż kobiety uważają się za specjalistki od gotowania, istnieje pe-wien zupełnie obcy im obszar tej dziedziny, a mianowicie tak zwane mę-skie gotowanie.Być może zapoznanie się z kilkoma jego zasadami zmieniten stan rzeczy.RLT Zasada 1: Robimy to dla chwałyZapomnij o  radości płynącej z dostarczenia odpowiednich składnikóworganizmowi".Podobnie jak o  cichej satysfakcji patrzenia na delektują-cych się jedzeniem ludzi".To dobre dla bab.Faceci potrzebują uznania.Whurtowych ilościach.Książki kucharskie dla kobiet mogą zawierać  orien-tacyjny czas potrzebny do przygotowania potrawy".Męska edycja będzieraczej zawierać  orientacyjny czas spędzony w blasku chwały i uwielbie-nia" (wyrażony w godzinach).Innymi słowy, po ucztowaniu zawsze przy-chodzi czas na uczczenie.Rzecz jasna, jesteśmy zawsze gotowi skierować rozmowę na odpowied-nie tory za pomocą paru prostych sformułowań, takich jak:- No dobra, chłopaki, po prostu mi to powiedzcie.Przypaliłem to mię-so, nie?- Kto się ze mną zgodzi, że troszeczkę przetrzymałem chińszczyznę?A w wypadku gdy potrawa wyszła nam wyjątkowo obrzydliwie:- Faktycznie, mięso jest odrobinkę za suche.Wygląda na to, że Jokastabędzie musiała troszeczkę popracować nad swoim przepisem.Zasada 2: Im większy bałagan, tym smaczniejszy posiłekInni (na przykład kobiety) mogą gotować nudne, niewyszukane posiłki.My wolimy coś, co będzie dla nas pewnego rodzaju wyzwaniem, coś bar-dziej wytwornego, coś, innymi słowy, absolutnie poza zasięgiem naszychmożliwości.I właśnie dlatego wybieramy najbardziej szpaner-skie i rzuca-jące się w oczy przepisy w książkach kucharskich.Potrawy z wykorzysta-niem przypraw z Tahiti, drożdży i dziwacznych bakalii.RLT Tego rodzaju dania nie tylko sprzyjają niekończącym się dyskusjom pokolacji, ale też zamieniają kuchnię w pokryte brudem, resztkami jedzenia iupaćkanymi naczyniami pole bitwy.Nie można bowiem zapominać o na-czelnej zasadzie męskiego gotowania: z tej kuchni nie wyszedł jeszcze ża-den jadalny posiłek.I nic nie wskazuje na to, by miało się to zmienić.Zasada 3: Liczba składników świadczy o jakości potrawyZasady męskiej kuchni milczą na temat ekonomicznego wykorzystywa-nia produktów.Przed zakończeniem gotowania kuchnia powinna wypełnićsię przeciętymi na pół cytrynami, otwartymi paczkami produktów i pozo-stawionymi na pastwę pleśni wyjętymi z lodówki kiełbasami.Pamiętaj:przede wszystkim jesteś art yst ą [ Pobierz całość w formacie PDF ]

  • zanotowane.pl
  • doc.pisz.pl
  • pdf.pisz.pl
  • ines.xlx.pl