[ Pobierz całość w formacie PDF ]
.Owoce wyhodowane na sztucznych glebach spadają odrazu jak tylko dojrzeją, dlatego te\ szybko gniją i psują się.śeby tegouniknąć poddaje się je działaniu ró\norodnych środków, \eby zwiększyćtermin przechowywania.Jaką szkodę w organizmie powodują te środki ju\wiemy. Bioinformacja" w warzywach i owocachNale\y od\ywiać się produktami wyhodowanymi w miejscu zamieszkaniai najlepiej zgodnie z sezonem.Chodzi o to, \e ka\da roślina (owoce iwarzywa) zawiera w sobie informację, która tworzy się w roślinie podwpływem klimatu.W gorącym klimacie roślina wytwarza przeciwne  chłodnewłaściwości płynu (soku): arbuzy, melony, pomarańcze, mandarynki,banany, gdy je spo\ywamy, ochładzają nasz organizm.(Zimą owocecytrusowe lepiej jeść w niedu\ych ilościach).Latem lepiej jeść miejscoweowoce  truskawki, maliny, jabłka, wiśnie, czereśnie, gruszki tzn.owoce, które rosną w naszym regionie.Jeśli marchew, pietruszka itp.,111 jabłka, gruszki, morele, śliwy zebrane latem wysuszy się na słońcu, tozimą mo\na je moczyć w  topionej" wodzie i dodawać do jarzynowych iowocowych zup i kasz.Na dodatek przez cały rok będziemyotrzymywać 100% witamin, znajdujących się w tych warzywach, czy te\owocach.Rośliny, które rosną w chłodnych warunkach klimatycznych, wy-twarzają w sobie przeciwne  rozgrzewające właściwości.Roślinyzbo\owe, orzechy, pestki słonecznika, pestki dyni, rośliny okopowe(korzeniowe), gdy je spo\ywamy  rozgrzewają nasz organizm.Wnioseknasuwa się sam: latem nale\y spo\ywać więcej warzyw i owoców, któreochładzają organizm, a zimą  więcej kasz i owoców suszonych,rozgrzewających organizm.Wszystkie procesy w organizmie są oparte na naturalnym prawieprzeciwieństw  parzystości (lewa i prawa ręka, lewa i prawa półkulamózgowa itd.).W naszym organizmie znajdują się dwa bardzo wa\nepierwiastki, to sód i potas.Posiadają ró\ne właściwości i ró\nie (ka\dyinaczej) działają na wymianę płynów w organizmie (na gospodarkęwodną).Proporcja między tymi pierwiastkami powinna wynosić: Na:K 1:20.Zaburzenie równowagi w tę, czy drugą stronę, zakłóca procesy\yciowe w organizmie.Dlatego te\ nale\y szukać  złotego środka".Jeślitwierdzicie, \e puchniecie, odczuwacie nadmiar wody w organizmie,powinniście spo\ywać produkty z du\ą zawartością potasu: groch, kabaczki,zielony groszek.Jeśli na odwrót, to starajcie się jeść więcej produktów, które zatrzymująwodę w organizmie (oliwa, dynia, gruszki, maliny, porzeczki, marchew,jabłka, morele, pomidory, kasza jaglana, kasza gryczana, owies).Idealnąproporcję sodu i potasu posiadają: ziemniaki, czereśnie, ogórki i kapusta.W porze letniej śniadania lepiej przygotowywać z owoców, poniewa\ sąone bogate we wszystkie niezbędne dla organizmu pierwiastki, czynią krewzasadową, dają olbrzymią ilość energii i nie potrzebują jej wiele nastrawienie pokarmu.112 Spo\ywając owoce najlepiej przestrzegać następujących połączeń:- wiśnie, morele,- wiśnie, morele, śliwy,- brzoskwinie, morele,- jabłka, winogrono.Wiosną i latem bardzo smaczną sałatkę mo\na przyrządzić z sezono-wych owoców: śliw, morel, wiśni, czereśni, dodając do nich sałatę, seler iinne warzywa według własnego uznania i smaku.Jak spo\ywać desery?Desery są jedzone na końcu posiłku (po posiłku zasadniczym),zazwyczaj po tym, jak człowiek się ju\ nasyci.Do deserów nale\ą:ciastka, lody, słodkie owoce, cukierki, herbatniki itp.Wszystkie deserybardzo zle łączą się z innymi rodzajami pokarmu.Dostając się do ju\przepełnionego \ołądka, hamują zachodzące w nim procesy trawieniapokarmu.Stają się przyczyną fermentacji w układzie pokarmowym, stądwięc wniosek: unikajcie deserów!Je\eli chcecie zjeść kawałek ciasta, proszę go spo\ywać z du\ą ilościąsurowych warzyw i nic więcej nie jeść.Jeśli chcecie zjeść lody, to proszę je spo\ywać oddzielnie, po czym wciągu 2  3 godzin nic ju\ więcej nie jeść.Chłodne desery: lody, słodkie napoje chłodzące, schładzają przy-legające do \ołądka organy, co utrudnia ich ukrwienie, powodującskurcze.Fermenty pokarmowe są aktywne w temperaturze + 37�C,dlatego te\ ka\de chłodne po\ywienie najpierw się ogrzewa, a następnieulega trawieniu, na co nasz organizm traci dodatkową ilość energii.Lody i napoje chłodzące są przyczyną pojawienia się gazów i torbieli ukobiet oraz zapalenia prostaty u mę\czyzn.Dlatego te\ radzę spo\ywać teprodukty bardzo sporadycznie i najlepiej w ciepłych porach rokuśeby ułatwić czytelnikom sposoby łączenia produktów proponujękorzystać z podanych tabelek 1 lub 2.(str.114, 115)113 114 115 ENERGIA SMAK�WW świecie produktów jest tylko 6 smaków.Od ich umiejętnegołączenia zale\y co się wytworzy w naszym organizmie: energia i zdrowie, czychoroby i zbędny tłuszcz.Smak po\ywieniaSpo\ywając produkty rzadko myślimy o tym, \e po\ywienie oró\nych smakach ró\nie wpływa na nasz organizm.Smak po\ywieniamówi o szczególnych właściwościach energii w nim zawartej.Język jako organ smaku pozwala nam rozpoznać tę energię.Istnieje sześćpodstawowych smaków: słodki, kwaśny, słony, gorzki, cierpki, ostry.1.Słodki  wzmacnia siły w całym ciele, sprzyja zwiększeniu masyciała, nadmiar słodkiego powoduje śluz, otłuszczenie, obni\a zdolnośćorganizmu do wytwarzania ciepła.Jeśli w jadłospisie człowieka znajdujesię wiele produktów o słodkim smaku, to staje się on leniwy, obojętny,gruby.2 [ Pobierz całość w formacie PDF ]

  • zanotowane.pl
  • doc.pisz.pl
  • pdf.pisz.pl
  • ines.xlx.pl